pinkgreen

Fotoklubben Knäppisarna

Slaget i Oravais 1808

Två ödesdagar 1808 i Oravais och Nykarleby

Slaget i Oravais

Se bildspel med ett urval av Knäppisarnas bilder från boken

Bokpärm

Fotoklubben Knäppisarna dokumenterar slaget i över 600 bilder

Freden i Tilsit 1807 gjorde att Finland blev en spelbricka i det storpolitiska handelskriget mellan Napoleon och England. Alexander I lovade Napoleon att försöka tvinga Sverige med i en handelsblockad mot England. Följden var att den östra riksdelen eller Finland invaderades i februari år 1808.

Efter en vår och sommar med umbäranden och ständiga strider, stod det avgörande slaget vid Oravais den 14 september 1808. Slaget förlorades. Boken berättar om slaget men försöker även ge en bred bild av soldatens liv, på torpet, i paraden, i fältlägret och i strid. Boken visar hur Oravais historiska förening hedrade 200-års minnet av slaget vid Oravais

De konstnärliga bilderna och den vetenskapliga men lättlästa texten gör boken till en prydnad i varje hem men även ett måste för varje historielärare och av historia intresserad person.

I samarbete med fotoklubben Knäppisarna har Oravais historiska förening skapat ett bildverk med mycket konstnärliga bilder och vetenskaplig men kort och lättläst text på svenska och finska. I boken återskapar vi slaget i Oravais, men även fältlägret, minneshögtiderna och paraderna, samt publiken och våra eminenta gäster.

Varje enhet som deltog har ägnats minst 4-6 egna sidor med dokumentation av uniformer och uniformsdetaljer. 19 fotografer tog tillsammans över 20.000 bilder varav Lif Compagniets fotograf valt ut de 600 bästa.

Anders Geidemark:
"Har av Mr Geisor mottagit ett anslående Praktverk med titeln Slaget vid Oravais. Grattis! – Vilket fantastiskt arbete! Vilken knäppfest! Har aldrig sett någonting liknande utfört inom ramen för ett fotoklubbsprojekt – Ni har gjort någonting helt unikt. Föredömligt – Jag ska visa lokala fotoklubbar här i Mellansverige vad man faktiskt kan åstadkomma tillsammans om man vågar vara tillräckligt underbart galen för att ge sig i kast med ett så gigantiskt projekt; att de flesta skulle kalla det: knäppt... Jag blev mycket glad över boken. Tack!"

Boken är ett mönsterstycke i både planering, fotografering och samtidigt ett gott minne från den nationellt viktiga händelsen 13-14 september 2008.

Elisabeth Goldstein (f von Döbeln):
"Ni är otroliga! Inte nog med att Oravaisboken väcker beundran vart den en går, men även att ni inspirerat till att göra en bok om Märkesåret i Sverige. Landshövding Per Unckel har fått ett exemplar och hans redaktör bad mig att hälsa er alla att den kvalitén klarar inte Stockholm av att ordna till sin… Beröm! Redaktören tyckte att den svarta bakgrundsplattan var mycket vacker och framhävde bilderna föredömligt."


Ansvarig utgivare: Oravais historiska förening, 66800 Oravais
Författare: Göran Backman, Torbjörn Ehrman, Martin Hårdstedt, Britt-Mari Norrgård, Torsten Onnela, Sven Thors och Håkan Sundqvist
Redaktion: Göran Backman, Margareta och Torbjörn Ehrman, Sonja och Torsten Onnela
Layout: Sonja Onnela
Fotografer: Fotoklubben Knäppisarna i Vasa och Korsholm
ISBN: 978-952-92-4852-0

Köp boken

Gros Bokhandel

adlibris

Oravais historiska förening; ora.ton@netikka.fi, tel. 06-3850808Uppslag ur boken

 


Share |