pinkgreen

Fotoklubben Knäppisarna

KONSTigheter

 

1. Fotografera ett blad (gräs eller löv) men få det se ut som något helt annat.

Min bedömning av dessa foton är baserat helt och hållet på uppdraget - att lura betraktarens öga. Lyckas man med det har jag utgått från hur väl foton är utför gällande färg komposition och skärpa. Många av fotona är jättaebra som dom är - men inte perfekt gällande det mål JAG satte: att visa en annan bild än det uppenbara."Askungens balklänning"

Sonja Onnela

Annas kommentar: "Ett perfekt titel på detta blomblad som verkligen visar en kvinnas form! Ögat låter sig dock inte luras så lätt, skuggan på bladet bakom tillsammans med pistillerna framför låter mig förstå vad det handlar om - egentligen. För att tjäna syftet med utmaningen tror jag bilden skulle tjäna på att lättas upp i de mörka partierna för att "lura" ögat ännu mer."

"Bergvallmo"

-

Annas kommentar: "En bild som är faaaaantastisk som den är, ljuvliga färger och fint ljusspel. MEN jag ser vad det är, en blomma, därför kom den lite längre ner, då det inte var vad utmaningen bestod av - att få det se ut som något annat. Men bilden är fantastisk! Om man bortser från utmaningen ;-)"

"Bladnäbb"

Karina Skoglund

Annas kommentar: "Personen har försått uppgiften rätt - den här bilden "vann" deltävling 1. Kort härligt skärpedjup! Bilden tillät mig se bortom det först uppenbara. Jag behövde inte läsa rubriken för att förstå vad jag såg - en fågel från sidan - inte ett blad. Foton är färgstark med motsatsfärger orange och grönt som skapar spänning och med skärpan på rätt ställe - full pott!"

 

"Sida vid sida"

Camilla Sjöman

Annas kommentar: "En avskalad bild där endast de båda gröna strecken målar upp i den grå rutan. Utmaningsmässigt är den här rätt ok, jag ser något annat än det uppenbara, men bilden kan växa ännu mer med en spänning i ljus, eller färg - kanske något lite mer färgstarkt i bakgrunden som lyfter stråna."

"Fågel?"

Inger Nykvist

Annas kommentar: "En avskalad bild där färg och formen kommer till sin rätt.Jag kan absolut se en näbb, även en tomte om man vände bilden 90 grader medsols.En viss rörelseoskärpa vittnar om en lite för lång slutartid? Jag hade nog valt att öka isot för att få upp slutartiden. Det behöver dock inte vara "fel" utan kan tillföra ett konstnärligt uttryck åt bilden och även ""sudda" ut ev felaktigheter i bladets form."

"Grön gubbe"

-

Annas kommentar: "Jovisst ser jag en grön gubbe vid sidan! Eller 2 snarare, en till vänster som tittar åt sidan på han till höger. Tyvärr tror jag att det kanske inte är helt uppenbart för alla, men bilden tilltalar mig - jag gillar färgskalan och hur fotografen lyckats trolla bort bladen."

 

"Hej"

Marianne Sand-Nabb

Annas kommentar: "Motivet lurar mitt öga lite, men känns tyvärr för oskarp för att nå ända fram. En mindre kontrastrik bakgrund med en kortare slutartid hade gjort susen, ögat för motivet har fotografen redan och har förstått uppgiften."

"I fablernas värld"

Gunilla Tammenmaa

Annas kommentar: "Även här ser jag vidare i fotot och bläckfisk eller aliens dyker upp i huvudet. Att bilden är lite lågmäld i sin färgsättning och att det inte är en klar o tydlig figur gjorde att den placerade sig på andra plats, men bilden är helt rätt i sitt "tänkt" Bra!"

"Inför landning"

Maria Höstman

Annas kommentar: "Jag ser inte direkt vad det är vilket är perfekt! Jag kommer på mig själv med att leta efter det fotografen beskriver - inför landning... jag vet inte om jag ser rätt, men ser 2 bakåtfallande människor. En bild som även skulle fungera som hotfull i sin färgskala och lite vassa form där skärpan ligger."

 

""

Maria Berglund

Annas kommentar: "Här är en bild som erbjuder en människa med fantasi möjligheter. Det vimlar av gupp och bullar och former, men min blick vet inte vad jag förväntas titta på, det är något som är inget - ett plus för det. Den dunkla färgskalan skulle tillåta den att falla under kategorin 2: att fånga en hotfull bild med."

"Smilen"

Birgitta Holtti

Annas kommentar: "Blommor är fantastiska och just penséer, (eller violer) har ju roliga former i sin mitt som dessa leende, eller sura gubbar som jag även kan se. Skärpan ligger dock bakom blommorna på bladverket och man ser för mycket av hela blomman för att lura betraktaren, lite närmre så är målet med utmaningen i hamn."

""

Tuija Warén

Annas kommentar: "En mjuk skön bild där man inte ser vad det är. Nu fokuserar man istället på strecken och de härliga lila färgkluddarna."

 

""

Johan Geisor

Annas kommentar: "En av de vackraste fotona i denna deltävling 1 med sitt romantiska uttryck! Hade jag inte vetat bättre skulle jag utgått från att det var en kvinna som fotograferat;-) Jag ser dock inget annat än just denna lilla blomma i sin undersköna omgivning -inget som förvillar eller förvrider och lurar, därför kom den lite längre ner. Möjligtvis kan jag se figurer i cirkulupanerna ovan, men inte i huvudtemat."

"Monster"

Daniel Bärg

Annas kommentar: "En jättevacker bild - den fungerar även på temauppdrag 2: fånga en hotfull bild. Att göra om foton till svartvitt på detta vis gör att man kan fokusera på innehållet istället för färgen. För mig var det lättare att se "monstret" då den var tajtare beskuren som thumbnail."

 2. Fånga ett uttryck - hotfullt eller vänligt. Fokusera på färgsättning eller mönster för att få fram en känsla!

Jag blev tvungen att sätta 2 på delat första plats för båda var i mina ögon lika bra fast på olika sätt."Bortrövad"

Sonja Onnela

Annas kommentar: "En vit oskuldsfull tingest som slits in bland de mörka omfamnande grenarna, det ger mig en bild av något hotfullt och farligt. Hade det oskuldsfulla framstått mer klart hade poängen blivit högre (lägre)."

"Tittut"

Camilla Sjöman

Annas kommentar: "3 färger som linjerar upp bilden - det ger en känsla av stabilitet. Tyvärr är inte skärpan helt perfekt, varken på blommans pistiller eller humlan bakom., aningens kortare slutartid råder bot på det."

"Hotet från ovan"

Karina Skoglund

Annas kommentar: "Perfekt skärpa på spindeln som balanseras mot det dramatiska och taggiga ljus-/skuggspelet ovan. En bild som nog skrämmer andra på fler än ett sätt iom sitt motiv: spindeln. (dock inte mig,-)"

 

"Käftas"

Marianne Sand-Nabb

Annas kommentar: "Former som faktiskt påminner om käftar, eller kanske klor. Något som man skall akta sig för och är vad utmaningen gick ut på, att få fram en känsla."

""

Maria Berglund

Annas kommentar: "Spindelnät är underbart att fotografera. Här har fotografen lyckats fånga en gudomlig känsla då spindelnätet frambringar "jesusstrålar", samtidigt som den är lite otäck med sin öde pinne och dämpade färgskala."

"Mat!"

Inger Nykvist

Annas kommentar: "Tack vare skärpan på den tveskärtformade hotfulla bladet ovanför blomman ger den här mig en känsla. En insekt som stävar uppåt men som riskerar bli fångad och kanske dödad av blomman. Att komma ännu närmre så att den rosa blomman till vänster skars bort skulle ännu mer ökat på mitt fokus på detta."

 

"Ombonat"

Maria Höstman

Annas kommentar: "Linjespelet i bladet leder fint in blicken mot händeslecentrumet. Droppen får dessutom min fantasi spinna vidare och ser nästan som en figur. En lugn grön färg som späder på titelns innebörd."

"Skal"

-

Annas kommentar: "Maskrosornas frötäcke är verkligen ett vackert "skal", bräckligt och taggigt på samam gång och här utsmyckat med vattenpärlor. Jag saknar dock den perfekta skärpan på dropparna."

"Skuggtrollet"

-

Annas kommentar: "Att lyckas fånga en störtande blomfluga är inte dåligt. och visst kan jag se skuggan bakom från höger som ett hot som "jagar" flugan, men rubriken med troll förvillar mig lite då jag inte lyckas hitta det. "

 

""

Tuija Warén

Annas kommentar: "Här är motivet det som berättar - det talar om änglar och påvar med vita ärmar kropp och toppiga huvudbonad."

"Väntan i skymningen"

Gunilla Tammenmaa

Annas kommentar: "ÄLSKAR den här bilden! Den här bilden uppfyller ALLA kriterier i alla 3 utmaningarna. Mycket uppmärksamt att hitta "katten" som står i sin öppning. En spännande färg dessutom som lyfter bilden."

""

Johan Geisor

Annas kommentar: "Kanonfin ljuvlig bild som med sin dämpade färgskala signalerar lite ångest för mig trots sitt spirande innehåll. Bilden visar för mig för mycket, jag hade önskat komma ännu närmre och bli "lurad" mer."

 

"Arga leken"

Daniel Bärg

Annas kommentar: "En "bits" intensiv färg som hugger till. Här är det färg och skuggspelet som drar uppmärksamheten till sig och så överraskas man av den lilla insekten mitt i allt neongrönt."

 3. Få fram ett konstnärligt uttryck - välj själv om du vill låta motivet, eller manéret i ditt foto styra.

Spännande bredd på dessa foton - det märks att ni har egna stilar som kommer fram fint!"Enhörningens kaos"

Sonja Onnela

Annas kommentar: "Kreativt kaos där svart streck målas fram och tillbaka. Konstnärligt och eget, utmaningen uppfattades korrekt."

""

Maria Berglund

Annas kommentar: "Fantastiskt fin groda med rostiga hösttoner. Inte mycket att säga om den, vacker och bra på alla sätt. Man kan även pröva att beskära bort växten till vänster i bild + dess stjälk nertil så att grodan verkligen inte "störs" av andra ting i skärpa."

"Röda läppar"

-

Annas kommentar: "En bild vars innehåll går HELT i min smak. Mjuka svep i framkant som målar fram detta värdefulla i centrum. Snyggt! Jag gillar motivet, men bilden känns nästan som att jag ser på en "raw" fil som är oprocessad. Med mer färg, starkare konstrast och upplättning skulle den här bilden verkligen komma till sin rätt och bli en fullpoängare!"

 

"Sagolandets Fågel Fenix"

Karina Skoglund

Annas kommentar: "En bild som låter betraktarens fantsi flöda fritt då hela ytan är i ofokus. Och varför inte? En färgpalett med akvarellkänsla. Sköna färger helt enkelt med en mörkare del som mycket väl kan ses som en fågel fenix."

"Soluppgång"

Inger Nykvist

Annas kommentar: "En klassisk bild man aldrig tröttnar på. Ljuvligt vacker i sin stilrent kinainspirerade ton."

""

Tuija Warén

Annas kommentar: "En mjuksinnlig skildring av naturen. En varsam konstnärlig bild av vår fina natur."

 

"Vattenytan"

-

Annas kommentar: "Kreativt och spännande - ett naturligt konstverk. Fotografen har förstått utmaningen korrekt. Hade skärpan varit perfekt på de röda stråna skulle den här vunnit."

"Vem där?"

-

Annas kommentar: "Att låta något i förgrunden bygga upp en förväntan på huvudmotivet bakom är en kul idé, Det gröna balanserar dessutom upp det rosa bakom."

"KONSTighet"

Magnus Nordström

Annas kommentar: "Ett unikt och säreget uttryck. Bra skärpa, mustig färg och spännande grafiskt innehåll smed sin krumelur - en form som ger mersmak. Bra rubrik dessutom som självklart ger tummen upp - host ;-)"

 

"Blomsterfeen"

Marianne Sand-Nabb

Annas kommentar: "Tack vare denna ljusa varelse mitt bland blomsterlandet växte en "vanlig" ljungbild till något mer. Ett bra exempel på hur man kan även tänka på reflexer och ljusspel i en bild och förhöja dess värde iom det."

"Tuppen med oansad mustasch"

Camilla Sjöman

Annas kommentar: "Spännande färgspel med detta orangea motiv i centrum med sitt omgivande blåa hav. Tyvärr är min fantasi nog inte på topp för en tupp lyckas jag inte se, men det spelar kanske inte så stor roll - jag ser en figur och ser motsatsfärger som får bilden poppa till."

"Dress me up"

Gunilla Tammenmaa

Annas kommentar: "Colourpalett kanske hade varit en alternativ rubrik? Jag antar det här är en iris? Blomman har iaf fantastiska färger och spännande mönster i sina blomblad och här får de stå i centrum som sig bör på ett konstverk."

 

""

Johan Geisor

Annas kommentar: "Ja vad kan man säga. Här balanseras innehåll och färg väl och blir en konstnärlig enhet, Kanonfin bild med skärpan helt rätt. Fina färger och harmoniskt uppbyggd med bladet ner tillvänster som harmonierar mot bären till höger. Extra plus för ljussvepet på vinbäret mitt i bild!"

"Snöboll"

Daniel Bärg

Annas kommentar: "Renodlad bild som förstärker fokuset på motivet bollen, det konstnärliga uttrycket kommer från motivet - där bollen står som tyngd i en tom rymd."

""

Bengt Henriksson

Annas kommentar: "2 lila figurer som vandrar bort i bild, en drömsk lite oskarp bild som låter betraktaren fantisera vidare."

 


Share |

Kommande händelser (iCal)