Fotoklubben Knäppisarna

Fotografen

Jag märkte att det var rätt kul att fotografera när jag våren 2008 – nästan 30 år gammal - köpte min första digitalkamera, en billig och enkel Nikon S210 kompaktkamera. Ganska snart började jag sukta efter en riktig systemkamera för att kunna ta såna där snygga bilder med kort skärpedjup. I juni 2009 köpte jag så ett begagnat set med en Nikon D60 med ett kitobjektiv och en enkel Sigma telezoom, som jag trodde jag skulle klara mig långt med. Fram tills dess hade jag fotograferat utan någon som helst kunskap om kameror eller exponeringslära, och märkte snabbt att det är en hel del att lära sig för att få ut så bra bilder som möjligt ur kameran och datorn. Jag märkte också att det här kan bli en riktigt dyr hobby. Objektivmängden ökade stadigt, i första hand med fasta objektiv men också en och annan zoom, och i mars 2010 bytte jag upp mig till en D90 för att ett drygt år senare, juni 2011, byta upp mig till en begagnad D700 som jag länge hade drömt om. Den har jag kvar fortfarande nu prick ett år senare, och jag har inga som helst planer på att ge upp denna fantastiska kamera.

I dagsläget, juni 2012, fotar jag alltså med D700 och en drös objektiv – från vidvinkel till tele: AF-S 14-24/2,8, AF-S 24-120/4 VR, AF 35/2, Sigma 50/1,4, AF-S 70-200/2,8 VR II och makrot Sigma 105/2,8. Utöver dessa har jag ägt och sålt vidare ett tiotal objektiv, främst för att finansiera nya, och de jag har idag är jag väldigt nöjd med trots att det fortfarande finns några "leksaker" som prylfantasten i mig absolut skulle vilja ha. Gillar att experimentera med kameran, och sätter stor vikt vid efterbehandlingen, den har jag märkt har störst betydelse för hur bra bilderna slutligen blir och se ut, efter de grundläggande sakerna som kunskaper om ljus, komposition och exponering, och en fungerade (läs rättkalibrerad) utrustning. Och bildseendet förstås. Man behöver inte nödvändigtvis göra så mycket åt varje bild i efterbehandlingen, jag klarar mig fint med Lightroom till nästan alla mina bilder, men många små väl valda justeringar höjer ofta slutresultatet väldigt mycket jämfört med en bild tagen rakt ur kameran.

Mina motiv är hämtade från naturen i första hand, jag slutar aldrig fascineras av vår härliga natur. Men jag tycker också väldigt mycket om att fotografera människor i olika miljöer, och på grund av min involvering i Doo-Bop Club har det blivit en hel massa konsertbilder. Ett par tre bröllop har jag också hunnit med.

I framtiden vill jag lära mig bli ännu bättre på naturfoto, speciellt förbättra mitt bildseende, och gärna få mer tid över att sätta på hobbyn. Hobbyn har vuxit sig så stor att den passerat musikhobbyn för länge sen. Jag skulle också vilja lära mig analog fotografering med film, för det är nåt jag inte kan nånting om men tror skulle vara kul och intressant.

Nedan ser du några av mina bilder, men kolla gärna in fler på http://www.flickr.com/photos/magnusnordstrom/, på Facebook, eller på http://www.fotosidan.se/gallery/listpic.htm?authorID=145903.

Magnus / Knäppis sedan april 2010

 

En del bilder jag tagit