pinkgreen

Fotoklubben Knäppisarna

Fotoklubben Knäppisarna kom till efter en kurs i Korsholms medborgarinstitut som gick under namnet Korsholm i närbild. Året var 2003. Kursdeltagarna bestod av kommande knäppisar.


På en utflykt till Karperö kom idén att varför inte börja med egen fotoklubb. I slutet av 2003 hade vi en namntävling där namnet Fotoklubben Knäppisarna fick mest understöd. Andra namnförslag var Dia, Foto, Botnia.


Vi beslöt i ett tidigt skede att ha en sluten förening med begränsat medlemsantal för att satsa på gemenskapen och göra fotoutflykter, utställningar osv.


Med dagens digitala kameror kan man verkligen tala om knäpparglädje. Det kostar ingenting att ta en bild och man får omedelbar respons. Men samtidigt saknar man den tiden när varje bild analyserades noggrant, exponeringen mättes med ljusmätare, och man visste att varje bild kostar en hel del och man fick se den först när hela rullen var förbrukad.


Man tror alltid att endast proffsen kan fotografera, men en amatör kan lyckas lika bra eller bättre. En god sak är att vara med i en fotoklubb är att man inte är ensam. Man kan diskutera, kritisera varandras bilder och få nya vyer.


Dessutom finns det inga JA-sägare i vår klubb, utan medlemmarna säger vad de tycker. Man kan säga att mångfald ger styrka. Vi har möjlighet att skapa en utställning som presenteras för allmänheten. Det är en bättre respons en vad de närmaste släktingarna eller vännerna kan ge.


Tack vare en fotoklubb får man information om den senaste tekniska utvecklingen som annars är svår att få. Givetvis finns fototidningar, forum på Internet, etc, men vi vill ha mera konkret information. Genom att se andras fotografier utvecklas man som fotograf och får nya idéer. Nu är det inte meningen att kopiera andras verk, men ha dem som modell för sin fortsatta karriär. Månadstävlingarna bidrar stort för en fotograf. Hur skall man tackla det givna tema som gäller? Det är en utmaning som tvingar en att tänka kreativt i stället för att ta bilder av barn och husdjur. (Inget fel på sådana foton, men skriv namn och datum på baksidan för framtida generationer.

Att bli medlem


Vi har valt att vara en sluten klubb, med begränsat antal medlemmar. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem, men du bör vara medveten om att vi för närvarande inte tar med nya medlemmar, utan du sätts på "väntelista" tills vidare.


Tack för visat intresse! ...och kom ihåg att fotografera mycket!

Projekt & tävlingar på gång

Kommande händelser (iCal)