pinkgreen

Fotoklubben Knäppisarna

Domare: Mats Alfredsson

Under Knäppisarnas 10 års jubileum presenterades resultatet för Natur och Tema Gatufoto.

Domare för Natur var naturfotografen Anders Geidemark, Sverige. Domare för Tema Gatufoto var streetfotografen Mats Alfredsson, Sverige.

10 st Finlandsvenska fotoklubbar deltog med 239 foton i natur, i tema gatufoto deltog 164 st foton.

Vandringspriset vanns av Fk Knäppisarna.

Resultatet i temat natur ›
Första plats

1. "Pratbubbla"
Jan Sundman
Fotoklubben Obscura

Domarnas utlåtande: En melankolisk, eftertänksam och finstämd bild. Skylten upp till höger skapar en spännande paradox, som gör att det också smyger sig in en lagom portion av humor. En värdig vinnare i en tävling med hård konkurrens.

 

Andra plats

2. "Sportlov"
Christofer Hägglund
Jakobstads Fotoklubb

Domarnas utlåtande: Jag tycker om bilder som får min hjärna att snurra ett extra varv. Regnet och det gråa vädret i kombination med skidorna löser den uppgiften utmärkt. Den långa slutartiden som leder till oskärpa i bilder förstärker känslan ytterligare.

 

Tredje plats

3. "Frozen youghurt"
Jan Sundman
Fotoklubben Obscura

Domarnas utlåtande: Gillar ovanifrån perspektivet, den lugna stunden. Jag ser inte riktigt vad de håller på med och det gör mig mer nyfiken. Den långa slutartiden i kombination med de grå strecken i gatan förstärker känslan av ett fryst ögonblick.

 

4. "Åskådare", Paul Allan Pettersson, Jakobstads Fotoklubb

En charmig bild med ett skönt perspektiv. Det lilla barnet, de ännu mindre figurerna och den stora människan bakom. En intressant komposition.

 

5. "Dra maten" – Peter Stenius, AFK

Ett intressant möte som skapar en härlig upprepning. Spännande att se hur kvinnan längst till höger verkar notera mötet. Kan ana att hon drar lite på smilbanden.

 

6. "Vad skall jag ge", Sten Wiklund Jakobstads Fotoklubb

En bild med lagom mycket spänning. Den omedelbara tanken är att hon letar efter plånboken, just för att skänka. Men kanske är det inte så… Hur som helst riktigt bra uppfattat.

 

7. "Fågelvattnaren", Jenny Blomqvist, AFK

En skön motljusbild. Väcker helt klart min nyfikenhet. Dessvärre är den lite rörig, hade önskat lite mer oskärpa i bakgrunden.

 

8. "Moderna raggare", Lennart Alexandersson, Fotoklubben Obscura

En kaxig bild med härlig kontakt. Den lätta oskärpan förstärker den dokumentära känslan och får mig att känna sommarkvällen.

 

9. "Något på gång", Sonja Onnela, Fotoklubben Knäppisarna

En märklig bild med mycket känsla. Den gravida kvinnans mage samspelar med den absurda skulpturen. En bild man inte bara passerar förbi.

 

10. "Den vita staden", Johan Geisor, Fotoklubben Knäppisarna

En spännande miljö med intressanta kontraster. En väl avvägd komposition.

 

11. "Fotad", Mats Forsman, Fotoklubben Knäppisarna

Ännu en bild som bygger på kontraster mellan olika kulturer och åldrar. Charmigt med mannen som tagit av sig strumpor och skor. Vad har han gjort innan dess, promenerat långt..?

 

12. "I underjorden", Christine Saarukka, AFK

En bild som andas en viss dramatik. Målningarna på den oregelbundna väggen ger en smått skrämmande känsla. Om hon känner sig hotad eller inte får vara aldrig veta, men det behövs inte. Det räcker att händelsen sätter igång våra tankar. Oskärpan på tjejen förstärker innehållet.

 

13. "Upptaget", Sten Wiklund, Jakobstads Fotoklubb

Vad har hänt? En uppgiven och starkt bekymrad känsla präglar bilden. En bild som tvingar mig att stanna till och börja ställa frågor. Bra uppfattat och fin känsla i färgerna.

 


Share |